Общо 43% от младите биха напуснали страната временно

Сред причините са, ниският жизнен стандарт, високата безработица, липсата на перспектива, както и липсата на законност у нас.

20.08.2013 | 17:07
Общо 43% от младите биха напуснали страната временно

Близо половината от младите в България заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България, сочат данните от ново изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Общо 43% от анкетираните заявяват обаче, че биха напуснали страната временно. Готовите на подобна стъпка са най-често на възраст между 15 и 18 години, живеят в селата, представители са на етническите малцинства, с ниско образование или безработни.

Цели 12% от тях казват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги. Сред причините, които биха провокирали един млад човек да напусне родината си временно или за постоянно са, ниският жизнен стандарт, високата безработица, липсата на перспектива, както и липсата на законност у нас.

Друг мотив да напуснат България за младите е и шансът за „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, а също „да съберат пари да си платя кредитите”. Проучването е проведено сред 1100 души на възраст между 15 и 35 години в цялата страна.