„Галъп“: 40% от българите искат оставката на кабинета

Обществото продължава да е разделено на две в оценката за протестите и за следващите избори.

20.08.2013 | 14:55
„Галъп“: 40% от българите искат оставката на кабинета

40% от българите смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, а според 38 на сто това не трябва да се случва. Това показва редовното проучване на "Галъп интернешънъл" за обществените нагласи, направено между 1 и 8 август. То е проведено сред 1013 души на възраст над 18 години. Данните почти дословно повтарят тези от месец юли, съобщи Investor.bg.

44 на сто от анкетираните подкрепят протестите срещу кабинета, докато 42 на сто – не. 14% пък не могат да преценят.

Впечатление прави, че едва 8% от запитаните са били част от антиправителствените демонстрации, а 30 на сто биха се включили. Според Първан Симеонов от „Галъп“ това показва сериозен протестен потенциал, който обаче е съсредоточен на определени места в страната.

Когато има базисни потребности за задоволяване, трудно можем да търсим там потребности за протести на база ценности, заяви още Симеонов. Той обясни, че в момента се наблюдава нещо като България на две скорости. Самият той обаче определи като “цинични“ опитите да се дели обществото.

Според изследването 15% от запитаните смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто – до 6 месеца, 19 процента от анкетираните отговарят, че ново правителство трябва да се избере на евроизборите през май догодина. Най-много – 24 на сто, смятат, че това трябва да стане след изтичането на мандата на кабинета. Постепенно и сигурно обаче се затвърждава, че избори трябва има преди изтичането на мандата, обяснява Симеонов.

От “Галъп“ уточниха, че тези данни потвърждават тенденции, а не отвеждат към нови изводи. От агенцията ги определиха като „летни данни“, които потвърждават изводите от юли – съществуват две отчетливи и противопоставени обществени позиции.

Не се вижда политическа алтернатива, няма субекти, които да събират отчетлива подкрепа. Според агенцията се наблюдава паритет между двете основни политически сили, като левицата е с по-мобилизиран електорат.

"Не се очертава нов играч, който да акумулира шеметна подкрепа", обясни Първан Симеонов, като допълни, че Реформаторският блок има шанс да събере гласове. По негови думи има ниша и за нов десен проект, както и за нов “месия“.

Ако изборите бяха днес, БСП щеше да стане първа политическа сила. Левицата консолидира електората си и събира 21,7 на сто подкрепа. За ГЕРБ биха пуснали бюлетина 17,5 на сто от запитаните. От „Галъп“ обаче са категорични, че при евентуални избори партията би събрала по-голяма подкрепа.

Спадът на доверието към формацията се дължи най-вече на ролята й на опозиция и лошото състояние, в което се намира самата партия, обясни Първан Симеонов.

Трети остават ДПС с 6 на сто подкрепа. Реформаторският блок също се радва на добри перспективи – около 7 на сто. Според Първан Симеонов е възможно да има преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева продължава да е най-одобряваната политическа фигура в страната – 46 на сто. Социолозите обясняват, че традиционно най-голямо доверие будят фигури, които са встрани от текущия политически дебат. След нея остава кметът на София Йорданка Фандъкова, а след това – президентът Росен Плевнелиев с 37 на сто. Нивата на недоверие при него обаче се качват.

По-голямата част от респондентите в това проучване са отговорили, че смятат, че държавният глава не действа безпристрастно, обясни още Симеонов.

Премиерът Пламен Орешарски е шести по доверие с 31 на сто подкрепа – веднага след омбудсмана Константин Пенчев, който също е с толкова.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък е най-одобряваният политически лидер с подкрепа от 26 на сто. Георги Първанов обаче продължава да се ползва с по-широка обществена подкрепа – 35 на сто.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира 20 на сто подкрепа. Сред привържениците на ГЕРБ расте негативното настроение към зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Според Първан Симеонов и Цветанов, и Борисов, вече се приемат като партийни фигури, а Бойко Борисов вече не се радва на предишните нива на подкрепа.

Към 13 август едва 19 на сто от хората смятат, че нещата у нас отиват към по-добро. 69 на сто смятат, че ситуацията в България върви към по-зле.