Трима души загинаха в тежка верижна катастрофа край гара Яна

Церемонията по откриването на връзката на автомагистрала „Хемус“ със Софийския околовръстен път – пътен възел „Яна“ се отменя.

19.08.2013 | 12:49
Трима души загинаха в тежка верижна катастрофа край гара Яна

Обновена в 14:46 часа

Трима души са загинали, а петима са пострадали (по първоначални данни) при тежката катастрофа, станала в района на гара Яна. Сигналът за катастрофата е подаден към 11.00 часа. По първоначални данни на автомагистрала „Хемус”, в района на гара Яна, посока София, е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири автомобила. При огледа под един от ТИР-овете е открит електромобил.

Участъкът е затворен, а движението е отклонено през с. Елешница – Столник. Тежкотоварните автомобили изчакват на място до организирането на резервен маршрут и за тях. На мястото има екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Линейки извозваха пострадалите към здравни заведения в столицата. Пускането на движението по новия участък ще се осъществи в 14.00 часа.

Заради инцидента министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отмени официалното тържество по откриването на пътната връзка между Софийския околовръстен път и магистрала "Хемус". Имаше само водосвет, без музика и аплодисменти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Пламен Орешарски незабавно да се освободи от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, а "прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка“, която забави откриването на готовия участък на пътен възел „Яна“.

Бившият премиер поиска и оставката на целия кабинет заради тежката катастрофа, станала тази сутрин на гара Яна, при която загинаха трима души, а петима са ранени. "В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон. Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат".

По последна информация загиналите са двама, а ранените - петима. Тепърва ще се изясняват причините за тежкия
инцидент.