fallback

Неправителствени организации отчитат леко подобрение в дейността си

През миналата година са регистрирани 35 хиляди НПО-та в страната.

15.08.2013 | 16:33

Гражданският сектор в България остава нестабилен, въпреки лекото подобрение в индекса за устойчивост на Неправителствените организации за изминалата година. Тенденциите и проблемите пред НПО-тата бяха обсъдени на специална среща в столицата, организирана от Български център за нестопанско право. 

35 000 неправителствени организации има регистрирани в България към 2012 г., сочат данните на експертите. Въпреки внушителния им брой, ситуацията в сектора има минимално подобрение. То се дължи основно на приемането на Стратегията за подкрепа на гражданските организации през миналата година.

„3,3 е конкретната оценка за страната ни, според индекса, чиято най-лоша стойност е 7.“ заяви  Любен Панов.- „Той очертава изводите за организациите в съответната държава, като се фокусира върху правната система, организационния капацитет, предоставянето на услуги, инфраструктура и обществен престиж. Най-лошите показатели за нашата страна са организационния капацитет и финансовата устойчивост“.

От организациите са категорични, че основен проблем за НПО-тата е липсата на стабилно държавно финансиране.

„Гражданските организации у нас работят предимно в сферите: социални дейности, образование, култура и в младежки въпроси“, подчерта Краси Величкова от БДФ.

Липсва активност в здравеопазването, защото законодателството не разрешава неправителствените организации да предоставят здравни услуги, алармираха представителите на НПО-тата.

fallback
Още от България
fallback