fallback

Младите нямали мотивация да посещават културни събития (видео)

Причините според министъра на културата са финансови и липса на формирани от семейството навици.

12.08.2013 | 17:01

Младите хора не са достатъчно мотивирани, за да посещават културни събития. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович при подписването на съвместна декларация за достъп на младите хора до култура.

Причините, според министъра, са както финансови - заради скъпите билети, така и резултат от отсъствието на формирани от семейната среда навици.

Подписването на днешната национална декларация е ключова за стимулирането на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите в културните процеси.

Според председателя на Националния младежки форум Лилия Ленкова обаче, всичко трябва да започне от дефинирането на понятието „култура“?

„Какво е точно култура- изтънчен вкус, личностно развитие и цялостна представа за едно човешко поведение или по-точно сбор от ценности, ценностни системи кои сме ние? И младият човек, за да бъде мотивиран. трябва да открие своят потенциал и трябва да намери себе си”, бяха думите на Ленкова.

Според данните от национално представително изследване, проведено сред 1013 пълнолетни лица, достъпът до култура допринася за естетическото развитие на децата и младите хора. Повече от половината анкетирани обаче заявяват, че в селата и малките населени градове културните прояви са ограничени и се осъществяват единствено чрез читалищата и библиотеките.

До момента над 50 български общини са се присъединили към  декларацията.

Вижте репортажа на Ирина Георгиева и оператора Михаил Врабчев.

fallback
Още от България
fallback