fallback

Препоръчителни съвети за предпазване от жегите

Възрастта на хората с инфаркт е спаднала до между 25 и 40 годишна възраст,каза д-р Мария Миланова.

11.08.2013 | 11:17

„Все по-често млади хора между 25 и 40 годиншна възраст постъпват в болница с инфаркт“, информира доц. д-р Мария Миланова, началник на клиниката по кардиология в института Пирогов. Според нея причините са най-вече заради лошия начин на живот, употребата на алкохол, цигари и вредната храна. Дори и на пръв поглед безобидни, екстремните температури също могат да ни навредят.

За да се наслаждаваме на лятото и да не попадаме в болница с високо кръвно, световъртеж или дехидратация лекарите съветват да спазваме няколко прости правила в горещите дни.

„Препоръчително е в часовете от 9 ч. до 17 ч. да не се стои продължително на открито , но все пак ако това се налага, да се носят леки и светли дрехи от памучни материи, шапки и слънчеви очила.

„Задължително трябва да се приемат адекватно количество течности, да се избягват алкохолните и кофеиновите напитки, пикантните храни, да не преяждаме с тлъсти меса, а да наблегнем на плодовете и зеленчуците , най-добре да приемаме много вода, айрян или билков чай“, каза Миланова.

По думите й е препоръчително да се пие по 1,5-2 литра вода на ден, но в жегите може и повече течности. Тя допълни,ч е с повишено внимание трябва да бъдат хората със сърдечно-съдови заболявания, преживели инсулт, инфаркт и диабетиците, които попадат в рискова група пациенти.

„Дехидратацията при тях е много опасна. На ден през спешния кабинет по вътрешни болести на Пирогов преминават между 70 и 100 пациенти. По време на юлските горещници пациентите са били по-малко, за разлика от дните с по-ниски градуси“, каза Миланова.

fallback
Още от България
fallback