Финансовото министерство се обоснова за нуждата от актуализация на бюджета

Президентското вето ще засегне хората с увреждания и семействата на деца с увреждания, работниците с право на ваучери за храна и рисковия контингент от безработните, твърди ведомството.

06.08.2013 | 15:14
Финансовото министерство се обоснова за нуждата от актуализация на бюджета
Финансовото министерство се обоснова за нуждата от актуализация на бюджета

Ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лева, рискуваме в края на годината фискалният резерв да бъде под регламентирания минимум според Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. от 4,5 млрд. лева, предупреди Министерството на финансите в свой доклад.

Ведомството очаква резервът да се свие до 3.9 млрд. лева, а през първото тримесечие догодина да бъде между 1.6 млрд. лева и 3.5 млрд. лева, което ще наложи търсенето на спешно финансиране през 2014 г. с цел запазване на средства от автономни фондове във фискалния резерв.

Повишаването на лимита за новопоет дълг от 2 млрд. лева на 3 млрд. лева няма да доведе до по-високо равнище на дълга от 14.6 млрд. лв. в края на 2013 г., посочват от министерството.

Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в бюджета, прегласуването и влизането в сила на новата финансова рамка ще може да стане най-рано от октомври. Това ще доведе до негативни последици за гражданите и за държавата, посочват от министерството.

Президентското вето ще засегне хората с увреждания и семействата на деца с увреждания, работниците с право на ваучери за храна и рисковия контингент от безработните. Бизнесът няма да получи дължимите му от държавата суми, а в началото на 2014 г. ще има трудности при директните плащания за земеделските производители и при обслужването на дълга. Няма да може да се върне и просрочения ДДС, който вече възлиза на 320 млн. лева, сочи докладът.

Според ведомството, ако актуализацията не бъде направена, то отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса ще се пренесе към президентската институция.

По конституция президентът може да наложи вето в 15-дневен срок от гласуването, което беше на първи август. След това Народното събрание има право да прегласува без изменение оспорените текстове в срок от 15 дни, които обаче не текат по време на ваканцията. Тя приключва на 31 август.