Обмислят референдум за концесията на водата в София

Той може да се проведе между 20 октомври и 5 ноември, предлагат социалисти.

04.08.2013 | 17:08
Обмислят референдум за концесията на водата в София

СОС трябва да се съобрази с решението на Административния съд в София и да насрочи местен референдум за прекратяване на концесията на "Софийска вода", поискаха представителят на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Николай Белалов и депутатът от БСП Борис Цветков.

Те посочиха, че в свое решение от този месец съдът е отменил като незаконосъобразно и немотивирано решението на Столичния общински съвет, с което той отказа преди година насрочването на местен референдум за прекратяване на концесията за водата.

По думите на Цветков до този момент в общината не е имало представител, на когото да се връчи решението на съда и да започне подготовката за референдум, съобщава БТА. Във връзка с това представителите на БСП организират протест във вторник пред сградата на общината и канят кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков на диалог.

Според Цветков референдумът би струвал на общината около 200-300 хил. лева и той може да бъде поет от бюджета й.  Депутатът дори посочи, че първия местен референдум в София може да се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември тази година.

Малко по-късно казусът коментира и общинската съветничка от ГЕРБ Малина Едрева.

Никой не оспорва действително скандалният договор, подписан в началото на 2000 година за "Софийска вода", но това, което ни се предлага е политическа акция, която очевидно цели или окупиране на медийно пространство, или прехвърляне на проблемите върху Столична община и кмета на града, а най-вероятно стоят и икономически интереси, отчете тя.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пък заяви, че съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане. По думите му сред мотивите е и това, че има административни и процесуални пропуски при взимането на решение.

Едно от най-значимите е липсата на финансово-икономическа обосновка на референдума, а това е задължение на вносителя на проекта за решение, зави Герджиков.

Според него прекратяването на концесията за "Софийска вода" ще доведе до огромни загуби - между 400 млн. и 1 млрд. лв. неустойки, които трябва да се платят на концесионера. Според представители на общината договорът трябва да се ревизира.

Герджиков припомни, че концесията е дадена през 1999 година при крайно неизгодни условия, а по-късно, през 2008 г. договорът с  концесионера е преразгледан и в резултат на това са постигнати по-добри условия за населението на града.

Специална работна група е направила анализ на ситуацията със "Софийска вода" и е излязла с конкретни предложения за промяна в условията на договора. В тази работна група са участвали и представители на БСП, посочи Герджиков.

По думите му това е безотговорно поведение и политиканстване на гърба на софиянци.

"Искането за едностранно прекратяването е изгодно за концесионера, защото той ще прибере огромна сума. Нещо, което пропускат колегите, които предлагат референдума, е че в Закона за водите изрично е казано, че е абсолютно задължително при прекратяването на концесията да се обяви нова процедура по концесия.

Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява. Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият", обясни Герджиков и допълни:

"Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък. При по-кратък срок, естествено инвеститорът ще предложи по-лоши условия като по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси”, запита председателят на СОС.