fallback

АБТТА: Назначаването на Бранимир Ботев е загуба на време (видео)

„На източните пазари имаме устойчив ръст, а на западните устойчив спад“, каза Байко Байков.

26.07.2013 | 10:44

„Не оспорваме експертните качества на новоназначения зам.-министър по туризма Бранимир Ботев, а сме срещу това да бъде назначен човек който няма необходимият опит и образование за тази позиция“, каза пред Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков.

„Явно в туризма имаме практиката да назначаваме хора, които нямат опит, а периодът, който им е необходим да навлязат в материята е губене на време“, коментира той.

По думите му най-важните политики в сектора са в дългосрочен и средносрочен план. Той посочи, че е необходимо да се привлече интереса на западните и северните европейски страни, защото всяка година има спад от 10% на тези пазари.

„На източните пазари имаме устойчив ръст, а на западните - устойчив спад. Първата група не може да компенсира загубите от втората. Важно е да се насочат усилията и към балканските страни, защото две трети от приходите в туризма са именно от този район“, обясни Байков.

По думите му е необходим добър национален маркетинг, но политиката в тази сфера страда обаче от много минуси, които ще се задълбочат.

„Диалог с управляващите няма, те симулират това. Твърденията, че кандидатурата на Ботев е подкрепена от браншовите организации не е коректно изказване от страната на премиера Пламен Орешарски, защото тези организации няма общо с туризма“, каза Байков.

На различно мнение обаче беше Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него Ботев има опит в бранша.

„Струва ми се, че е читав човек. Познавам го от времето, когато работеше в Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри "Марком“. При него учеха някои от водещите хотелиери като Людмила Ненкова (управител на хотелски комплекс „Свети Тома“)“, обясни той.

„Досега не е имало подобно обсъждане с бранша за друг, както за Ботев, при назначаване на зам.-министър, а това според мен е бягане от отговорност, защото задължението е изцяло на министър-председателя“, смята той.

Основният проблем според Драганов е, че в сектора няма конгрес на туроператорите или на хотелиерите.

„С промените от тази година в Закона за туризма всяка една асоциация, в която участват повече от една браншова организация трябва да излъчи говорител, за да не се получава говорилня, както сега – той е в сила, но не се прилага“, каза той.

„Надявам се Ботев бързо да влезе в обувките си и да започне веднага да работи“, допълни Драганов.

Вижте повече във видеоматериала!

fallback
Още от България
fallback