Актуализацията нa бюджета мина на първо четене

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с 493 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

25.07.2013 | 16:23
Актуализацията нa бюджета мина на първо четене
Актуализацията нa бюджета мина на първо четене

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013, предаде Dnes.bg. Гласуваха общо 213 депутати, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с 493 млн. лева до 2% от БВП в края на годината. Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Част от дълга ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а друга част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Парламентът се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремяла към фискална стабилност. От 2009 г. „България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане“, заяви Стоянова.

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, каза Владислав Горанов. Според него има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на Дянков, а реално се актуализира неговият бюджет.