Прокуратурата: Полицаи са упражнили неоправдано насилие над протестиращи

В отговор на Михаил Миков Сотир Цацаров призова председателя на НС да чете законите.

25.07.2013 | 14:25
Прокуратурата: Полицаи са упражнили неоправдано насилие над протестиращи

Отделни служители на МВР са превишили правата си и са упражнили неоправдано насилие върху протестиращите от вторник вечерта при кървавите сблъсъци пред сградата на НС, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на път за заседание на Висшия съдебен съвет.

„Късно снощи видях кадри, на които полицаи превишиха правомощията си. Като цяло обаче МВР си свърши работата перфектно. Трябва да търсим хората, упражнили насилие, както от протестиращите, така и от другата страна – полицаите“, каза той.

По думите му, въпреки че някои полицаи са упражнили насилие, по-голямата част от тях са се държали абсолютно коректно към хората и са запазили спокойствие. 

Обвинител №1 допълни, че ще търси пълното съдействие на вътрешното министерство, за да стане ясно кои точно са полицаите, които са превишили правата си и добави, че прокуратурата ще се самозезира за престъпление по служба и нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения на тези полицейски служители.

Според него обаче нареждането за извеждане на депутатите на 23 юли от НС през блокадата от протестиращи с автобус не е издадено от вътрешния министър Цветлин Йовчев, а от някой, който е ръководил акцията на място. Цацаров допълни, че редовите полицаи пред парламента нямат отношение към тактиката за извеждането на депутати.

Йовчев обаче заяви още през вчерашния ден, че е одобрил извеждането на министри, депутати и администрация от сградата с автобуса, но не коментира кой е създал този план.

Омбудсманът Константин Пенчев също се самосезира за упражненото насилие по време на протеста на 23 юли.

Засега МВР не е изпратило на прокуратурата доклади с провокаторите на протестите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев и председателят на НС Михаил Миков призоваха вътрешното министерство, прокуратурата и общината да започнат да си вършат работата, за да идентифицират провокаторите на протестите и да вземат предпазни мерки.

„Вчера прочетох един призив полицията, обвинението и кметът на София да се справят със законите. Аз съм четящ човек, но ако към четящите законите се присъедини и председателят на парламента, ще се постигнат далеч по-големи резултати. Разбрах, че негов е бил призивът всички ние да четем закони. Призовавам Миков заедно да четем закони“, отвърна Цацаров.