Близнашки: След 1997 властта за БПС се превърна във фикс идея

Тези хора не разбират, че парламентаризмът е вслушване в общественото мнение, коментира преподавателят по конституционно право и бивш депутат от левицата

24.07.2013 | 21:26
Близнашки: След 1997 властта за БПС се превърна във фикс идея

След падането на кабинета на Жан Виденов през 1997 г. БСП установи една лоша традиция на вкопчване във властта и изкарването на мандата се превърна във фикс идея, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят на конституционно право и бивш депутат от левицата Георги Близнашки. По думите му отлагането на демократичния изход от кризата и провеждането на предсрочни избори е излишно.

„Тези хора не разбират, че парламентаризмът е вслушване в общественото мнение. Управляващите най- после трябва  да чуят гласа на хората. Ако вярват на социологическите си проучвания, не би трябвало да се притесняват от явяването на нови избори”, коментира Близнашки.

 

Политологът Стойчо Стойчев подкрепи тезата, че БСП има травма от 1997, която се изразява във вкопчване във властта.  Показателни за това са и коментарите на председателя на парламента Михаил Миков и на лидера на левицата Сергей Станишев на събитията от 40-я ден на протести срещу кабинета. Припомняме, че Станишев намери връзка между връщането на ГЕРБ в парламента и ескалацията на протестите. Миков пък призова депутатите да не се явят на работното си място днес и подчерта, че политическите решения не могат да се решат с неполитически средства.
Според политолога в сряда вечерта са допуснати две сериозни грешки. Първо заседанията на парламентарните комисии са приключили в часа, когато протестиращите са пред парламента. И второ полицията се опита да изведе депутатите от Народното събрание, въпреки недоволството на събралото се множество. До сблъсъците между полицията и протестиращите се е стигнало заради натрупаното напрежение от продължаващите повече от месец шествия на недоволство срещу управляващите, коментира Стойчев.

Политологът е на мнение, че от утре работата на парламента ще е до ранните часове на деня, за да не се засичат управляващи и протестиращи. Скоро депутатите ще излязат в лятна отпуска, а недоволните ще останат да  скандират пред „празни сгради”, допълни още Стойчев. Според него „възможният ключ за предсрочни избори е в ръцете на ДПС”. Той мотивира изказването си с липсата на коментар от страната на партията на Лютви Местан на събитията от сряда вечерта. Евентуална смяна на лидерския пост в БСП също би могла да ускори провеждането на предсрочен вот, обясни политологът.