Експерти: Няма доказателства, че зад атентата в Буграс стои „Хизбула“

Българското разследване е било въозпепятствано още в самото начало, твърди Славчо Велков.

18.07.2013 | 12:04
Експерти: Няма доказателства, че зад атентата в Буграс стои „Хизбула“

„Няма категорични доказателства, че зад атентата на летище Сарафово стои „Хизбула“, това е позицията на експертите Славчо Велков и Симеон Николов, въпреки изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че има нова следа в разследването. Славчо Велков поясни, че на практика българските разследващи не са имали възможност да установят повече подробности около атентата заради директната намеса на израелските следователи. Симеон Николов пък твърди, че до този момент няма нито едно категорично доказателство за ливанската групировка. В противен случай всички европейски страни щяха да поставят организацията в мерния списък.

Според експерта Славчо Велков българите не са осъзнали напълно заплахата от тероризъм, защото страната ни не е честа мишена на терористи. Той поясни, че нито една държава в света не може да противодейства изцяло на тероризма. Винаги има вероятност някой да стане обект на терористичен акт, допълни той. По думите му нашето разследване е било въозпепятствано още в самото начало. „Очевидците от израелска страна бяха много бързо прибрани“, каза експертът.

Според Симеон Николов не може въз основа само на един принтер да се правят категорични изявления. Според него страната ни е намесена в политическа игра, в която не диктува правилата.

Вижте целия разговор във видео файла.