Магистрала "Тракия" е факт след повече от 40 години строителство (видео)

Първата изцяло завършена автомагистрала в България беше открита днес.

15.07.2013 | 11:07
Магистрала

Автомагистрала "Тракия", както много други инфраструктурни проекти, реализирани в България, не е дело на едно или две правителства. Кратка историческа справка за обекта издава, че за строителството са били нужни повече от 40 години. 

Официалното откриване на първия изцяло завършен аутобан в България започна с водосвет за здраве, отслужен от Сливенския митрополит Йоаникий и Старозагорския Галактион. Лентата прерязаха президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. С пускането на последната отсечка от София за Бургас вече ще се пътува за около 3 часа и половина. По-добрата инфраструктура ще стимулира икономическото развитие и туризма в региона. В приветствието си президентът заяви, че е добре, когато мечтите на българите се сбъдват, особено когато става въпрос за половинвековната мечта.

Държавният глава посочи, че аутобанът ще даде преимущество на Южна България, но след 2014 г. ще бъде обърнато внимание на северната част на страна. Плевнелиев каза още, че се надява до 2020 година в България да има построени 7 магистрали. Следващата година ще е готова автомагистрала „Марица”. Стойността на последните 115 км. от магистралата са финансирани по Оперативна програма "Транспорт” и са на стойност 700 млн. лв.