СДС видя преписване на предизборната им програма от управляващите

Намерението за демонополизация на НЗОК е част от нашите предложения за реформи в здравеопазването, коментира новият лидер на сините Божидар Лукарски

10.07.2013 | 20:55
СДС видя преписване на предизборната им програма от управляващите

Определени политики на управляващите преписват предложения от нашата предизборна програма, заяви в ефира на Bulgaria On Air новият лидер на СДС Божидар Лукарски. Той даде за пример изявлението на Румяна Тодорова, която беше избрана днес за председател на НЗОК, че здравната каса не бива да остава монопол в разпределението на средствата за лечебните заведения.

„Ние предложихме демонополизация и създаване на частни структури”, заяви Лукраски.

Лидерът на СДС коментира и планираното обединение на десни партии. Той подчерта, че в момента се водят преговори с всички десни и центристки формации извън парламента, като се търсят сходни виждания по икономически програми и мерки за излизане от кризата.

„Не стигаме дотам да мислим за обединение с ГЕРБ”, коментира Лукарски.

Позицията на СДС е, че в икономическата сфера има няколко законопроекта, които спешно трябва да бъдат подготвени. На първо място трябва да се изготви закон за частния фалит. Облекчаването на лицензионните режими и трансформирането на редица от тях в уведомления е друго предложение на сините. Необходими са промени в провеждането на обществените поръчки, тъй като в момента законът съдържа голяма доза субективизъм, допълни още Лукарски.

Той коментира и позицията на посланиците на Франция и Германия у нас по повод продължаващите вече почти месец протести срещу правителството- а именно  управляващите да се вслушат в исканията на гражданското общество и България да се откаже от олигархичния модел на управление.

По думите на Лукарски общата позиция на дипломатите е показателна за сериозността на проблемите на институционално и политическо ниво в България.

Реакцията по думите на лидера на СДС е безпрецедентна. „Такава не е имало дори към Гърция. Там критиките бяха по линия на финансовото състояние, но не и по отношение на провежданите политики”, коментира Лукарски.

В този смисъл подаването на оставка и провежданите на предсрочни избори са единственото решение на ситуацията, допълни новият председател на СДС.