КНСБ: Нужен е външен дълг, стига да не потънат парите

Синдикатите приветстват актуализацията на бюджета.

10.07.2013 | 12:12
КНСБ: Нужен е външен дълг, стига да не потънат парите
КНСБ: Нужен е външен дълг, стига да не потънат парите

„В Гаранционния фонд се акумулират около 220 млн. лева, въпреки че говорим за криза, а действително на фирмите са изплатени 4 млн. лева. Има проблем в закона, за да се получи такъв парадокс“, каза в ефира на Bulgaria On Air Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му са необходими промени, които включват срокът за компенсациите за фирмите да бъде увеличен с три заплати – от три на шест месеца, а сумата от хиляда на 1200 лева. „Имаме една идея – закона да не обхваща само фирмите във фалит, а и тези, които са на границата“, обясни Ненков.

Между 20 хил. и 30 хил. малки и средни предприятия са заплашени от фалит, ако правителството не предприеме мерки, алармираха синдикатите. „За нас е нужна актуализация на бюджета, защото ще се осигури още един пакет от социални мерки, но много по-богат от този за майките и учениците“, каза Ненков.

КНСБ предлага повишаване на минималната заплата до 340 лева от първи октомври, както и увеличаване на годишната квота за работническо хранене, което сега възлиза на 160 млн. лева, но вече е изчерпан. „До края на годината 360 хиляди хора губят правото си за ваучери. Необходимо е да нарасне до 240 млн. Лева“, каза Ненков.

Синдикатите ще поискат и нови 30-40 млн. лева за ефективни мерки за справяне с безработицата.

Все пак Ненков уточни, че формално погледнато широко дискутираната актуализация на бюджета не е необходима. „Старата философия беше строга рестрикция на всякакви разходи, за да се задържи нисък бюджетният дефицит. Въпросът е, че новата философия е различна и затова се налага тази актуализация“, коментира той.

По думите му философията на новите управляващи е „държавата да не задържа ДДС, да се наливат пари в бизнеса, за да се стимулират фирмите и да наемат повече работна ръка, най-вече млади хора“. „Ако останат като приоритет тези действия, то ще е необходим и външен дълг, стига да не потънат парите, както например при здравеопазването. България може да си го позволи, защото е на едно от челните места в ЕС по този показател“.