Процедурата по импийчмънт ще направи президента мъченик, смятат от БСП

Станишев обаче е съгласен с позицията на Плевнелиев, че не бива да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание.

09.07.2013 | 18:27
Процедурата по импийчмънт ще направи президента мъченик, смятат от БСП

В БСП не са обсъждали дали да подкрепят искането за импийчмънт на президента и смятат, че подобна процедура ще превърне държавния глава в мъченик, а той не заслужава това. Коментарa направи лидерът на социалистите Сергей Станишев. По думите му президентът е взел страна, призовавайки с половин уста за предсрочни избори и е показал висока чуваемост към протестиращите, но пълна глухота към позициите на друга значима част от обществото.

Лидерът на БСП заяви още, че няма да иска обяснение от френския президент Франсоа Оланд заради безпрецедентното писмо на френския и германския посланици за олигархичното управление на България.

Станишев заяви още, че ако цената за добро отношение от страна на Плевнелиев към българския парламент и към правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива.

„Този подход поставя президента в обслужваща роля и позиция към Борисов и Цветанов, по никакъв начин не отговаря на неговите конституционни задължения. И показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и привързаността основателни в много висока степен.“

Сергей Станишев заяви още, че споделя мнението на президента, че не трябва да се прибързва със свикване на Велико Народно събрание, защото в момента то не решава нито един от проблемите на държавата и икономиката.

Репортаж по темата вижте от видео файла.