fallback

Полицията забрани протеста на АМ "Тракия"

Протестиращи видяха провокация от МВР.

07.07.2013 | 11:45

С полицейско разпореждане днес бе забранен гражданският протест на автомагистрала "Тракия" край Пловдив.Постановлението за забраната бе връчено пред Областната администрация в Пловдив на Христо Марков - един от организаторите на протеста, от представител на Областната дирекция на МВР.

Марков отказа да подпише документа с мотив, че така се нарушават "конституционните ни права и Хартата за правата на човека". Според него това е провокация на МВР, тъй като по думите му позоваването на чл. 55, ал. 2, гласяща, че "на автомагистрала или на скоростен път е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на моторни превозни средства и провеждането на протести и демонстрации с рекламни и други цели", не отговаря на действителността, съобщи Dnes.bg.

Марков припомни, че уведомлението за днешния протест на автомагистрала "Тракия" е подадено на 4 юли и до момента няма пряк отказ. Той допълни, че през миналата неделя нямаше проблем с протеста на автомагистралата, когато за три часа тя остана затворена.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов дойде пред Областаната управа в Пловдив, за да се срещне с протестиращите, предаде "Фокус". Чонов им обясни, че полицията не забранява протестa, но по закон магистралният път трябва да функционира, тъй като не може да се пречи на пътуващите по него, сред които в този момент има и много чужденци.

"Който застане на магистралния път, ще бъде помолен да го напусне, а ако не се подчини, ще бъде глобен с 10 лева фиш по Закона за движение по пътищата", каза Чонов. По Закона за пътищата Областното пътно управление също има право да наложи глоба по Закона за пътищата от 1000 до 5000 лева, допълни Чонов. "Ако някой си позволи хулигански прояви, ще бъде задържан за 24 часа и докладван в прокуратурата" , каза още той.

Протестиращите влязоха в спор с него като казаха, че това е провокация и не може да бъдат предупреждавани 5 минути преди тръгване, а това е трябвало да стане два дни предварително. Директорът на пловдивската полиция изтъкна, че вече 24-ти ден служителите на реда охраняват протестите и те до момента протичат мирно. На магистралата вече има пристигнали автомобили с протестиращи и журналисти. Шофьорите на предвидените автобуси са били предупредени предварително и нито един не пристигна пред Областната управа.

fallback
Още от България
fallback