Божидар Лукарски е новият председател на СДС

Кандидатурата му събра 393 гласа от 692 делегати на 21-та Национална конференция.

06.07.2013 | 19:45
Божидар Лукарски е новият председател на СДС

Божидар Лукарски е новият председател на СДС. Той бе избран на 21-вата Национална конференция на партията, след като за него гласуваха 393-ма от присъстващите 692 делегати.

Основният му конкурент в борбата за поста - Иван Сотиров, получи 263 гласа.

Лукарски благодари на участниците във форума и каза, че се надява да няма реваншизъм и да работи добре и с опонентите си.

Лукарски е на 42 години и е адвокат.  Една от първите му задачи ще е да разговаря с формациите, които преговарят за създаване на дясноцентристки блок.

Той поема поста от Емил Кабаиванов, който подаде оставка заради отчайващо ниския резултат на вота и оставането на СДС извън парламента.

Делегатите гласуваха политическа декларация.

Предстои изборът на четирима заместник-председатели на СДС.

По време на конференцията бившият председател на партията – Кабаиванов, заяви: „Трябва ни широко дясно обединение, без менторство и самоопределили се аристократи в политиката, на равноправни партньори. Ако можем да постигнем това и да бъдем активна част, дясното ще има бъдеще”. По думите му СДС няма да бъде причина за несъстояло се обединение вдясно. Кабаиванов посочи, че Съюзът е подкрепял справедливите протести на гражданите и призова членовете и симпатизантите на партията за активно участие в тях.

„Правителството, което е с нулево обществено доверие, трябва да подаде оставка и да вървим на избори”, посочи Кабаиванов. По думите му, когато имаш парламент с под една трета доверие и правителство с половината от тази една трета, лекарството са изборите. Дали ще са есента или по-късно, в рамките на няколко месеца те ще се случат и ние трябва да работим за тях, каза още той.

Трябва да се водят разговори вдясно, които да доведат до един обединен десен съюз, в който политическите формации да запазят своята идентичност, но и да могат да излъчат и предложат програма за развитието на България, каза Кабаиванов.