fallback

Болницата в Девин отваря врати до края на есента

За целта ще бъде преведена държавна субсидия за общината.

06.07.2013 | 15:06

Най-късно до края на есента жителите на общините Девин, Доспат и Борино отново ще имат болница, заяви пред журналисти в Девин министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Здравният министър се срещна в Девин с народните представители Дора Янкова, Мустафа Карадайъ и кмета на общината Цветалин Пенков. Те обсъдиха плановете за възстановяване на неработещата от две години МБАЛ-Девин, предаде Dnes.bg. Д-р Андреева се ангажира пред обществеността в града, че общинската болница ще бъде възстановена с държавна субсидия за общината.

„Държавата няма да дава заеми, а директно субсидия, за да се възстанови болницата в Девин”, посочи министър Андреева, цитирана от БТА. Тя допълни, че субсидията ще бъде над 2 млн. лв. и ще се предостави на общината, която е 100 % собственик на МБАЛ- Девин.

Още през юли ще се предприемат първи стъпки за обновяване на болничната сграда и доставка на медицинско оборудване.

„От колегите в Спешна помощ-Девин чух покъртителни случки за починали и страдащи хора, което ми прозвуча като умишлен геноцид”, каза д-р Таня Андреева. Тя потвърди разпространената информация, че в региона има 17 починали пациенти след затварянето на болницата.

Според Таня Андреева проблемът с болницата в Девин не трябва да се политизира, тъй като в случая става дума за обективна нужда в Девин да има болница съгласно българските и европейски критерии за разкриване на лечебни заведения в малки и труднодостъпни райони. 

След възстановяването МБАЛ-Девин ще има вътрешно, хирургично и детско отделение. Засега не се предвижда функциониране на самостоятелно неврологично отделение, а неврологичен сектор към вътрешното. Според здравния министър ще се осигурят отделения, които да гарантират базовата медицинска помощ, а ако се налага след това долекуване или високотехнологична диагностика и лечение, пациентите ще се насочват в по-големи болници.

"Важното за нас е хората да не умират, защото не могат да стигнат навреме до лечебно заведение, за да им се окаже помощ", посочи д-р Андреева. Тя заяви, че няма да се отстъпи от поетите ангажименти за политика за малките общински болници в труднодостъпни и отдалечени места. Държавата по методика ще поеме ангажимент да субсидира дейността в такъв вид лечебни заведения, заяви здравният министър.

Парите в Здравната каса стигат, просто те до момента бяха управлявани абсолютно безконтролно и без ясни критерии, коментира д-р Андреева.

fallback
Още от България
fallback