fallback

Президентът намекна за необходимостта от нови избори

"Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", смята Плевнелиев.

05.07.2013 | 16:27

На фона на продължаващите вече три седмици протести с искане за оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев намекна, че според него е нужно да има нови избори, предаде Dnes.bg

„Конституцията не ми позволява да взимам страната на една или друга партия, както и кога да има избори и кога да се подават оставки”, каза той, но след това добави, че никой не може да го убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден.

"Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", категоричен беше държавният глава. „Това е единственият способ за решаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел, когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, единственият начин са избори”, коментира държавният глава. Според него няма как предсрочен вот да навреди на държавата. „В тежката ситуация от февруари на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход- избори. Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията”, каза президентът. Той също се обяви за промени в Изборния кодекс. „Изменения в изборното законодателство са необходими, но трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли обществото се намира в такова състояние днес, което да позволи научен подход, дълга изследователска дейност за изработването на изцяло нов кодекс, което ще отнеме години. 

Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система, те, а не политиците отварят нова страница в демократичната история, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично, сега прожекторите са насочени към политиците, гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят”, призова Плевнелиев.

fallback
Още от България
fallback