fallback

От 265 новоназначени в МЗХ само един бил постъпил след конкурс

Назначения на служители в министерствата със заобикаляне на закона отчетоха трима министри след заседанието на правителството днес.

03.07.2013 | 15:31

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова определи случаите в нейното ведомство като „фрапантно” заобикаляне на закона. Хората били 60,  а позициите 86, защото някои от тях са назначавани по два-три пъти на различни длъжности. Случаите били докладвани на Златанова от предшественика й в кабинета „Райков” Драгомир Йорданов, съобщи Dnes.bg.

Назначенията били без конкурс за държавни служители с цел бързо заемане на поста. Някои от хората вече били освободени. Златанова съобщи, че е обявила няколко конкурса за служители в правосъдното министерство, за които обеща да бъдат проведени „напълно прозрачно”.

Също днес стана ясно за четирите предходни години в Министерството на земеделието и храните са назначени 1595 служители във всички структури. В МЗХ са назначени 265 нови служители, но само един е с конкурс, съобщи ресорният министър Димитър Греков. Той уточни, че се прави анализ на образованието и квалификацията на служителите и до момента нито един от назначените не бил уволнен.

Преди ден Греков събрал всички шефове на дирекции и началници на отдели и им дал „абсолютното спокойствие” да работят, а тези, които не заемали мястото си заслужено, можели да напуснат. „Очаквам да има такива. Бройката, която е влязла без конкурси, е доста голяма“, уточни земеделският министър.

В МЗХ са били подписани 677 граждански договора и са били проведени командировки за над 5 млн. лева, каза Греков с уточнението, че някои от командировките били заслужени. Броят на гражданските договори обаче бил голям, а сумата открита до момента по тях, е за над 3 млн. лева.

„Много” назначения без конкурси отчете и министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя заяви, че те са законни и са ставали например по заместване и след това за постоянно. Други от назначенията били на „непълен” работен ден от седем часа и половина вместо осем часа. Така отпада задължението да се обяви конкурс за мястото.

Засега освободени няма, но Клисарова е възложила на директорите на дирекции да оптимизират броя на служителите. „Който полага честно труда си и има необходимата квалификация, няма да бъде отстранен от министерството“, увери тя. Образователният министър обаче смята да обърне по-голямо внимание на дирекцията, която отговаря за структурните фондове и за европроекти, защото там от четирима първоначално, в момента били 90 души.

fallback
Още от България
fallback