БСП и ДПС отново заявиха доверие в Кабинета „Орешарски“

Лидерът на „Атака“ обвини полицията в бездействие срещу „вандалски прояви“ през последните дни.

28.06.2013 | 18:13
БСП и ДПС отново заявиха доверие в Кабинета „Орешарски“

БСП и ДПС нямат намерение да снемат доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, въпреки нестихващото недоволство, заявиха лидерите на двете партии по повод на ситуацията в страната. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък поиска от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев да се справи с по думите му "вандалите на протестите". От своя страна министър Йовчев обеща, че МВР ще действа с провокаторите съгласно закона, но възрази категорично срещу намерението на „Атака“ да извършва граждански арести.

И днес пленарното заседание на 42-я парламент зависеше от волята на „Атака“  в осигуряването на кворум. В парламента лидерът й Волен Сидеров влезе въоражен, пропусна голяма част от разискванията в пленарна зала, но използва появата на вътрешния министър, за да разкритикува ръководеното от него ведомство за бездействието на полицаите по неговите думи срещу „вандалите на протестите“.

„Ще се стигне обаче до гражданска война, за която вие ще сте виновни, вие и правителството, защото не взимате никакви мерки. Аз ви казвам, че ще се стигне до гражданска война, и това е реална опасност“, заяви Сидеров.
МВР ще следва закона, обеща вътрешният министър без да се ангажира с позиция правилно ли е депутат да влиза в парламента въоръжен.

На въпроса обаче дали одобрява идеята за саморазправа на „Атака“ с протестиращите, вече прояви твърдост.
„Никой няма право сам да раздава правосъдие, всяко успяло общество се крепи на върховенството на закона,“ заяви Йовчев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан не вижда нищо нередно в това Сидеров да оглавява комисията по етика в парламента, но изтъкна, че неговата партия не може да си взаимодейства нито с „Атака“, нито с ГЕРБ.

Местан отхвърли вероятността за предсрочни избори.

„Едно е необходимостта от десен проект, съвсем друго той да се случи. В момента основният политически въпрос е каква е алтернативата на Орешарски? Цветанов и Борисов не са алтернатива. Когато се появи такава, тогава може да се мисли и за избори“, коментира Местан.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък видя дълбоки корени във времето на недоволството на хората сега. Станишев обаче за поред път защити кабинета на Орешарски, който според него се съобразява с исканията на хората за по-ниски цени на тока и по-добри доходи.