fallback

Задържаха трима за фиктивни сделки с месо Щетите за бюджета са над 1 милион лева

Щетите за бюджета са над 1 милион лева.

23.06.2013 | 14:05

Полицията и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо, съобщиха от пресцентъра на МВР. По оценка на експертите, щетите за републиканския бюджет от невнесени данъци надхвърлят 1 милион лева.

От 2011 г. до момента на територията на страната била организирана и експлоатирана схема за неправомерно приспадане на ДДС. Дружества със значителни задължения към бюджета реализирали вътрешнообщностни доставки на пилешко месо от Полша и Румъния. Стоката продавали на крайните клиенти на занижени цени.

Междувременно отчитали покупки от дружества от типа „липсващ търговец” и/или “бушон”. По вече познатия модел „фирмите – бушони“ се оказвали собственост на хора с нисък социален статус. Крайният резултат от схемата с фиктивни сделки бил избягване на плащането в пълен размер на дължимите данъци (ДДС и корпоративен данък).

В хода на операцията са претърсени офиси, жилища, складове, производствени помещения и автомобили. Иззети са множество документи, компютърна информация, флашпамети и други веществени доказателства. Задържани са трима софиянци, за които има информация, че са в основата на организацията на престъпната схема.

На тримата са повдигнати и предявени обвинения за извършено престъпление по чл. 321, ал.3, т.2, вр.ал.2 от НК. С постановление на наблюдаващия делото прокурор при Специализираната прокуратура те са задържани за срок до 72 часа.

fallback
Още от България
fallback