fallback

Нестопански организации се обявиха против намалението на тока

С променянето на закона дефицитът в сектор енергетика ще се увеличи със 150 милиона лева, обясниха експертите.

21.06.2013 | 15:32

Против промените в Закона за енергетиката се обявиха браншови нестопански организации. Енергетиците са изпратили отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, както и до председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Анжела Тонева със становище, че планираното намаление на цените на електроенергията в България ще доведе до увеличение на дефицита в електроенергийната система.

Експертите от Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, Института за енергиен мениджмънт, Българска браншова камара на енергетиците и други нестопански организации се обединяват около идеята, че предвидените мерки за намаление на цената в Закона за енергетиката ще повишат дефицитът в сектор енергетика със 150 милиона лева, който в момента е 1,5 милиарда лева.

В писмото е посочено, че с въвеждането на законодателните мерки, ще се задълбочат енергийните проблеми в страната, вътрешнофирмената задлъжнялост и напрежението между компаниите в сектора на енергетиката. Според енергийните експерти новият ценови модел за тока, представен в седемте мерки на МИЕТ, е следващо доказателство за прибързаността, непрозрачността и неаргументираността на вземането на решения в сектора. Енергетиците смятат, че няма как преместването на добавките за зелена, комбинирана и кафява енергия от цената за пренос към цените на производителите да намали общата сума на необходимите за системата приходи.

Нестопанските организации посочват, че вместо да се съгласят с препоръките на Европейската комисия и Световната банка, които извършиха одит на енергийния сектор у нас, управляващите предлагат промени в „съвършено друга плоскост и отдалечават още повече нашата енергетика, както от справедливите и прозрачни пазарни взаимоотношения и цени, така и от европейското законодателство."

fallback
Още от България
fallback