fallback

Кабинетът готви мерки срещу офшорните фирми (видео)

Петър Чобанов да отправи официално запитване до всички данъчни убежища, поискаха от БСП.

19.06.2013 | 16:02

Всички български граждани, които са собственици на офшорни фирми да бъдат публично обявени, настоя лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него институциите трябва да направят всичко възможно, за да разкрият на обществото кой стои зад капиталите в данъчните убежища.

Парламентарната група на Коалиция за България ще поиска министърът на финансите Петър Чобанов да отправи официално запитване до всички офшорни зони. Целта е да бъде получена информация за това кои български граждани имат регистрирани фирми и сметки в страни от тях. Повод за искането на БСП стана разпространената в някои онлайн медии, но впоследствие напълно опровергана информация, че президентът Росен Плевнелиев притежавал незаконно придобити активи в Кипър. Решението на социалистите обяви лично техният лидер Сергей Станишев от парламентарната трибуна. По-рано той призова и самия президент да поиска прокуратурата да провери истинността на документите, обвиняващи го в злоупотреби като предприемач.

Към искането за промяна на правилата за работата с офшорни зони се присъединиха и от ДПС. Депутатът Йордан Цонев съобщи, че партията му ще внесе законопроект за специализиран данъчен режим на трансферите към офшорни зони. Според Цонев, президентът Плевнелиев продължава да "дължи обяснение за всичко, което се случва около него“, но въпреки това действията на кабинета не били контраатака към държавния глава, по повод неговото осъждане на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„В ЕС в момента текат две тежки дискусии. Едната е за офшорните зони и загубите, които гражданите понасят от източване на капитали от тези зони. Вчера Г8 взе решение за много важни мерки срещу тези фискални практики. Вторият дебат е за много тежкото състояние на публичния финансов ресурс, вследствие на криминалните порочни практики за заобикаляне на облагане", коментира още Йордан Цонев.

Репортаж по темата вижте във видео файла.

fallback
Още от България
fallback