fallback

ДСБ иска оставката на Орешарски заради Пеевски

Назначаването му е "ченгеджийски шамар", заяви Радан Кънев.

15.06.2013 | 15:28

ДСБ настоява за оставката на Пламен Орешарски. Това обяви на извънредна пресконференция днес заместник-председателят на партията в оставка Радан Кънев, цитиран от БТА. Поводът е вчерашното назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Оставката на Орешарски е единственото средство за отделяне на държавата от мафията, той трябва да поеме своята лична отговорност, тъй като Пеевски е негово предложение, мотивира се Кънев.Той още веднъж повтори позицията на тъмносините", че изборът на депутата от ДПС начело на ДАНС е "арогантен знак за превземането на държавата и институциите от мафията". Този знак, отбеляза Радан Кънев, беше правилно разчетен от българските граждани и те приеха тази война, като излязоха на протест.

"Вчера видяхме, че България има гражданско общество, че десетки хиляди хора са готови да излязат на улицата и да искат възстановяване на правовата държава и отделянето й от мафията. Това е среднатакласа и те са категорични, че няма да отстъпят държавата си на мафията", заяви заместник-председателят на ДСБ в оставка. Кънев декларира, че те ще участват с всички сили в тези протести.

"Ченгеджийски шамар" нарече назначаването на Делян Пеевски Петър Москов. По думите му ГЕРБ не могат да бъдат част от гражданите, защото през четирите си години на управление са отгледали този Франкенщайн. ГЕРБ са основната причина медийната финансово-икономическа корпорация, част от която е Делян Пеевски, в момента да може да сваля правителства, заяви Москов.

Той упрекна партията на Борисов, че дори не се извиняват за този Франкенщайн. За ДСБ ситуацията в 42-то Народно събрание не отразява легитимно представителството на гражданите, защото те не са гласували за такава конфигурация и управление.

Светослав Малинов, заместник-председател на ДСБ в оставка и евродепутат, обяви, че още другата седмица ДСБ започва разговорис посланиците на ЕС, както и че ще сигнализират НАТО и европейските институции за случилото се у нас. "Тъмносините" смятат също, че другият път да бъде отменен изборът на Делян Пеевски е чрез Конституционния съд - КС има основание за това, нарушени са принципите на правовата държава, каза Радан Кънев.

По думите му нарушението е в това, че изборът и публикуването на промените в закона за ДАНС стават в един и същи ден, като гласуването в парламента на кандидатурата на Пеевски е без обсъждане и дебат.В отговор на въпрос Кънев отрече информацията за предстоящо обединение между ДСБ, СДС и партията на Меглена Кунева в единна  нова дясна формация.

Изборът на Пеевски може да бъде атакуван в Конституционния съд, заяви преда Дарик радио Екатерина Михайлова. По думите й е нарушена публичността и правовият ред. Тя подчерта, че дори формално да е бил спазен закона, практически не е имало възможност за никаква реакция, както предполага Констицията.

fallback
Още от България
fallback