fallback

Пеевски готов да се оттегли от председателския пост на ДАНС

За мен властта не е самоцел, заяви избраният за шеф на ДАНС в писмо до медиите.

15.06.2013 | 14:19

Делян Пеевски заявил готовност да приеме решение на парламента за отмяна на назначението му. В писмо до медиите той подчертава: "Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми.”

По думите му това е израз на общата отговорност – неговата, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, отблеязва агенция "Фокус".

Пеевски заявява, че за него властта не е самоцел. "Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство", се казва още в писмото.

"Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно", смята новоизбраният председател на агенцията.

Делян Пеевски коментира в заключение, че противно на системното натоварване на публичния му образ с безпочвени и незаслужени съмнения, той имам мъжката съвест да заяви, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

След последните промени в Закона за ДАНС напускането на председателя на комисията може да стане след подаване на оставка от негова страна и при трайна невъзможност за изпълнение на задълженията си.

fallback
Още от България
fallback