Миков против висшите държавници да декларират имотите си (видео)

Необходими са промени на закона, заяви председателят на парламента.

12.06.2013 | 17:24
Миков против висшите държавници да декларират имотите си (видео)

Работодателските организации се споразумяха с председателя на парламента Михаил Миков да отпадне изискването участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество да декларират имуществото си. Пред журналисти Миков призна, че промените в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, приети през април тази година, не са били правилни и още следващата седмица ще има законова инициатива за премахването им.

Измененията са силно популистки и трябва да бъдат променени, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според Миков са необходими промени в закона и то не само по отношение на работодателските организации в съвета.

Бизнесът изложи аргумента, че няма такава практика, каквато е постановена в закона, не само в Европа, но и в света. Работодателите се позоваха на експертни мнения от Международната организация на работодателите и Международната организация на труда.

Позицията на бизнеса се подкрепя и от синдикалните организации, допълни Васил Велев. Той обясни още, че работодателските организации не са саботирали работата на Тристранния съвет, тъй като се били включили на експертно ниво.