fallback

Повече търсене, отколкото предлагане на българско вино

Очаква се силен сезон и повече продукция, защото зимата беше благоприятна и не доведе до измръзване на лозите, каза Красимир Коев.

09.06.2013 | 21:58

Страната ни не разполага с достатъчни количества българско вино, за да покрие търсенето, което предстой с идването на летния туристически сезон, каза Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенцията по лозата и виното пред Bulgaria On Air.

 “Страната ни изнася един милион литра продукция годишно. Родното вино е много търсено заради високото си качество и ниската си цена“, коментира той.

 „Количествата българско вино предназначени за употреба в България ще свършат преди да стане готова новата реколта заради големия интерес“, каза Коев. По думите му се очаква силен сезон и повече продукция, тъй като зимата беше благоприятна и не доведе до измръзване на лозите.

 „Винопроизводственият сектор в страната може да ползва 75% европейско финансиране, а в повечето страни от ЕС тази помощ е само 50%“, твърди Коев.

 „България става все по-желана дестинация за чуждестранните производители, които вече са започнали да инвестират в родното винопроизводство, защото територията ни е благоприятна за развитието и производството на качествено вино на ниски цени“, коментира експертът.

 Той предупреди обаче, че е има възможност цената на българското вино да се повиши, защото търсенето ще превиши предлагането.

fallback
Още от България
fallback