fallback

Д. Добринов: Необходимо е да се въведе предприемачеството в образованието в България

Бизнесът трябва да посочи какви кадри са му необходими, казва Ваня Донева.

09.06.2013 | 17:35

Необходимо е да се въведат часове по предприемачество във всяко едно учебно заведение в Българиа, каза Добромир Добринов от Junior Achievement Bulgaria пред Bulgaria On Air. Той обясни и начина, по който въвеждат младите в света на бизнеса: „Наблягаме на практиката и ако някоя идея не им се получи, те ще знаят къде да не грешат занапред в реалността. Началният капитал, с който започват проектите си е техен, разбира се в малки количества, съответно и загубите“.

„Един пример за успешна реализация от нашето обучение е Юлиан Кунторов, който създаде интернет платформа за обучение по роботика“, каза Добринов. Юлиан и Иван Божилов, неговият бизнес партньор, тепърва започват висшето си образование, но вече имат развита идея, по която ще работят с помощта на наградата от Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ на организацията – 15 хиляди евро, които ще инвестират в популяризиране на проекта си.

Въпреки че не всички хора са родени да бъдат предприемачи ние им помагаме за придобиване на умения, които ще им помогнат на пазара на труда, смята Добринов.

„В България липсват предприемачи. Да правиш пари по почтен начин не е лесна работа, без да ползваш протекциите на политиците и други кадри във властта, каза Валери Димитров, председател на Сметната палата.“Българинът е готов да инвестира, но проблемът е в образованието  иска и какво иска да постигне в живота“, каза още той. По думите му добрата симбиоза между образование и бизнес би помогнала на предприемачеството в страната. „ Неслучайно САЩ е най могъщата икономика в света – именно, защото има добра симбизоа между университетите и бизнеса, които си помагат.

„Необходмо е бизнесът да посочи какви кадри са му необходими, за да бъдат обучавани в университетите. Не трябва да се разчита само на личното финансиране за обчуението“, твърди Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори.

fallback
Още от България
fallback