Липсват ясни законови текстове за смяна на пола в България, смята експерт

Правото на телесно модифициране е гарантираната и призната от закона възможност всеки човек да разполага с тялото си, казва Стоян Ставру.

08.06.2013 | 15:11
Липсват ясни законови текстове за смяна на пола в България, смята експерт
Липсват ясни законови текстове за смяна на пола в България, смята експерт

В България все още няма ясно написани законови текстове, които да описват промяната на пола, коментира Стоян Ставру от „Фондация за развитие на правосъдието“ в предаването „Темида“ на Bulgaria On Air.

„В много съдилища в страната (София, Пловдив, Варна, Стара Загора) са водени подобни дела. Те са излизали с решения за промяна на пола, които са свъзрани обаче с промяната в документите“, каза той. Когато някой реши да направи подобна стъпка се задължава да ги промени по Закона за българските документи за самоличност, обясни експертът.

По думите му от цялото българско законодателсто единствено там се говори за възможността за смяна на пола

Религиозно обоснованите моралисти казват, че полът е даденост. Модерната гледна точка има коренно различно разбиране и се популяризира в Европа. Психиката е определяща, а тялото е необходимо да бъде пригодено към нея, поясни Ставру.

„Правото на телесно модифициране е гарантираната и призната от закона възможност всеки човек да разполага с тялото си, като променя външния му вид по начин, отговарящ на собствените му убеждения и преценка за идентичност“, каза още той.

„Обстоятелството, че едно лице е избрало юридически пол, различен от биологичният му, не трябва да се превръща в основание за неравностойното му третиране“, убеден е Ставру.

Утре в "Темида" (09.06.2013) очаквайте тактиките при самозащита и необходимо ли е да се отвръща на удара с удар!