Създаването на твърде големи разузнавателни структури е опасно (видео)

Тези служби стават толкова влиятелни и силни, че подчиняват дори политиците, които са ги създали, твърди Тихомир Безлов.

07.06.2013 | 20:49
Създаването на твърде големи разузнавателни структури е опасно (видео)

Прекалено бързо и неясно е случващото се със разузнавателните структури в България. Много въпроси останаха без отговор. Това е едва първата седмица на новото правителство, а беше взето изключително тежкото решение Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да премине към Държавна агенция „Национална сигурност”. Дори само дебатите по подобна тема отнеха на британския премиер Дейвид Камерън повече от две години“, каза в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов от Центърa изследване на демокрацията.

Той посочи още, че никой все още не е в състояние да обясни например, как ще бъдат координирани МВР и новата ДАНС. Не е ясно и как полицията ще споделя информацията си със разузнавателните служби.

Подобни огромни структури имаше само по тоталитарно време. Дори на страни като Великобритания и САЩ им стана ясно, че взаимодействието между полицията и такова мегаведомство, ако мога така да го нарека, е повече от опасно. Подобни структури стават толкова влиятелни и силни, че подчиняват дори политиците, които са ги създали. Всички си спомняме как агентите на КГБ оказваха натиск върху хората от Политбюро“, обясни още Безлов.

Според него новата ДАНС също ще работи с агенти, ще вербува нови такива и ще извършва оперативна дейност. Много вероятно е да има два проблема, каза още той.

Първият е, че в даден момент винаги ще се стига до въпроса дали конкретна акция не е политическа. Това е достатъчно, за да бъде компроментирана. Вторият е, че вероятно ще има обръщане на ролите, което неминуемо ще доведе до спекулиране с властта. Обикновено в България това се използва за разчистване на корпоративни интереси“, обясни Тихомир Безлов.