fallback

Правителството трябва да направи детайлно проучване на пазара на труда

ЕС трябва да отвори границите за търсещите работа, твърди Надя Василева.

05.06.2013 | 13:51

Проблемът на българския работодател е, че не може да намери необходимия талант, който му трябва, каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия, в ефира на Bulgaria On Air. По думите й стагнираният пазар в страната страда от дисбаланс между търсене и предлагане - "има много хора, които искат да работят, но същевременно има много позиции, които не могат да бъдат запълнени".

Работодателите са представили позитивни резултати за развитие през второто тримесечие и са заявили, че занапред ще назначават повече отколкото ще уволняват, сочат данни на Manpower.

Една от мерките, които предложи Василева, е да се помогне на жените и възрастните, които искат да влезнат на пазара на труда, защото има много от тях, които предпочитат да работят почасово – гъвкавото работно време, но закона не разрешава, ограничавайки временната заетост.

Според нея и нискоквалифицираните българи биха могли да намерят подходяща работа в други държави, където се търсят такива кадри.

Необходимо е държавата да гледа по-глобално пазара на труда и да се ориентира към премахване на границите – това, което трябва да направи и ЕС“, обясни експертът по човешки ресурси и представи данни, които сочат, че след 17 години Европа ще изгуби 50 млн. работна ръка заради възрастта. Решението е в допускането на чуденци, които да работят, защото всички тези свободни места, които ги има сега и които се очакват, трябва да бъдат запълнени, каза още Василева.

Василева коментира, че проблемът с дисбаланса ще отнеме много време, за да се разреши и програмите на Агенцията по заетостта няма го оправят. Те обаче оказват положителен ефект на пазара на труда и трябва да продължават и да се надграждат, каза още тя. Според нея негативизмът на хората към тези програми произтича от маркетинга на агенцията - „Тя трябва да представи по разбираем начин на обществеността колко средства са изхарчени, какво е направено, ефекта от дейността и какви са очакванията за в бъдеще“.

По думите на експерта правителството трябва да се захване с детайлно проучване на пазара, за да установи изискванията на бизнеса, какви хора търсят работа и колко от тях искат да работят, а останалите да се мотивират. „Важно е програмите по заетост да са обвързани с очакванията на работодателите и с чуждестранните инвестиции“, допълни тя.

fallback
Още от България
fallback