Правителството трябва да направи детайлно проучване на пазара на труда

ЕС трябва да отвори границите за търсещите работа, твърди Надя Василева.

05.06.2013 | 13:51
Правителството трябва да направи детайлно проучване на пазара на труда

Проблемът на българския работодател е, че не може да намери необходимия талант, който му трябва, каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия, в ефира на Bulgaria On Air. По думите й стагнираният пазар в страната страда от дисбаланс между търсене и предлагане - "има много хора, които искат да работят, но същевременно има много позиции, които не могат да бъдат запълнени".

Работодателите са представили позитивни резултати за развитие през второто тримесечие и са заявили, че занапред ще назначават повече отколкото ще уволняват, сочат данни на Manpower.

Една от мерките, които предложи Василева, е да се помогне на жените и възрастните, които искат да влезнат на пазара на труда, защото има много от тях, които предпочитат да работят почасово – гъвкавото работно време, но закона не разрешава, ограничавайки временната заетост.

Според нея и нискоквалифицираните българи биха могли да намерят подходяща работа в други държави, където се търсят такива кадри.

Необходимо е държавата да гледа по-глобално пазара на труда и да се ориентира към премахване на границите – това, което трябва да направи и ЕС“, обясни експертът по човешки ресурси и представи данни, които сочат, че след 17 години Европа ще изгуби 50 млн. работна ръка заради възрастта. Решението е в допускането на чуденци, които да работят, защото всички тези свободни места, които ги има сега и които се очакват, трябва да бъдат запълнени, каза още Василева.

Василева коментира, че проблемът с дисбаланса ще отнеме много време, за да се разреши и програмите на Агенцията по заетостта няма го оправят. Те обаче оказват положителен ефект на пазара на труда и трябва да продължават и да се надграждат, каза още тя. Според нея негативизмът на хората към тези програми произтича от маркетинга на агенцията - „Тя трябва да представи по разбираем начин на обществеността колко средства са изхарчени, какво е направено, ефекта от дейността и какви са очакванията за в бъдеще“.

По думите на експерта правителството трябва да се захване с детайлно проучване на пазара, за да установи изискванията на бизнеса, какви хора търсят работа и колко от тях искат да работят, а останалите да се мотивират. „Важно е програмите по заетост да са обвързани с очакванията на работодателите и с чуждестранните инвестиции“, допълни тя.