Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

„Банковата система е болна“, смята изпълнителният директор на ICM.

29.05.2013 | 20:40
Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

Българите трябва да поемат повече риск с финансите си, заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на инвестиционният посредник Intercapital Markets, в ефира на Bulgaria On Air. “Хората трябва да поемат едно по-високо ниво на риск“, категоричен беше той.

 Според него най атрактивните активи са тези, които са подценени и имат перспектива цените да се качат. „Необходимо е да се инвестира в такива активи, чиято цена е чувствителна при инфлация“, смята Майстер. Експертът смята, че една добра възможност са имотите, въпреки че в последните пет години постоянно намаляват цените им. Банките в момента са капиталово добре и скоро ще започнат да дават имотите, придобили заради лоши кредити и то на добри цени, каза експертът.

 Самата държава пък трябва да инвестира в образованието и върховенството на закона, което да осигури запазване на частната собственост, смята Николай Майстер, защото са най-важни за дългосрочното икономическо развитие и просперитет на държавата.

 „Има много спестени пари на хората, основно в депозити, които се увеличават в последните години. Доходността по тях обаче намалява и вече надминава, ако не официалната инфлация, то поне тази, която хората чувстват. От друга страна бизнесът се оплаква от липса на ресурс и финансиране“, обясни Майстер. Според него причината е посредникът - „банковата система, която е болна. Банките имат финанси, а не искат да поемат риск и да дават пари и кредити“.

 Държавата трябва да инвестира краткосрочно в това, не да казва на банките как да дават пари, а да стане за кратко още един възможен посредник, чрез по-добра и конкретна регулация на пазара на облигации. Ако тя се намеси ще помогне средствата на хората да отиват в по-добри инвестиции, с по-добра регулация.

 Проблем за обществото е, че по време на криза държим парите си на депозит и не поемаме риск, а кризата продължава шеста поредна година и инфлацията нараства, заключи Майстер.