Министрите на Орешарски поеха щафетата

Новият социален министър Хасан Адемов каза, че не обещава чудеса в ресора си.

29.05.2013 | 17:21
Министрите на Орешарски поеха щафетата

Часове след като Народното събрание одобри предложеното от Пламен Орешарски правителство една по една започнаха и кратките официални церемонии при встъпването в длъжност на новоизбраните министри.

След края на официалната среща в  гранитната зала на МС, новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пое официално властта от служебния министър Асен Василев. Още днес започваме интензивна работа, обеща той и допълни, че вече има насрочени срещи с председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова и представители на Българския енергиен холдинг.

Ключовото вътрешно министерство пое спорната за мнозина фигура Цветлин Йовчев. По действията ми ще познаете чий човек съм, отговори на коментарите за това, че е бил съветник на премиера Бойко Борисов, а след това и началник на кабинета на президента Плевнелиев. В работата си Йовчев обеща, че ще се опита да подобри условията на труд за служителите в повереното му министерство, както и за подобряването на квалификацията на работещите.

Служебният финансов министър Калин Христов се похвали с ограничаване на бюджетния дефицит и повишаването на резерва при предаването на поста на своя наследник Петър Чобанов. От своя страна новият министър заяви, че ще прави задълбочен анализ, за да види къде са пропуските при провеждането на политиката по бюджета. „Водещ принцип за мен е поддържането на стабилността на валутния борд“, гарантира още Чобанов. От утре Калин Христов прекратява неплатения си отпуск и отново се връща в БНБ, съобщиха от пресцентъра на централната ни банка.

Зинаида Златанова беше посрещната с букет и ключ за сейфа, където се съхранява държавния печат, от своя предшественик – служебният правосъден министър Драгомир Йорданов. Златанова обяви, че ще работи за защита на справедливостта. Съвестта на всеки магистрат управлява съдебната система, смята още единственият на този етап заместник на премиера Пламен Орешарски. 

Земеделският министър Иван Станков пък заяви, че предава министерството в добро и спокойно състояние. Едно от най-важните дейности сега са преговорите по следващия програмен период. Служебното правителство очерта няколко приоритета за сектора – обвързани с производството плащания, малки ферми и биопрозиводството, както изграждане на хидромелиоративна система, обобщи Станков и допълни, че е новият министър трябва да продължи тази работа. "Една от причините да поема поста е постигнатото от проф. Станков", заяви от своя страна Димитър Греков. 

”За мен е радост да предам мандата и едно работещо министерство, една администрация, която има ясни приоритет”, каза регионалният министър и вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева при предаването на поста на своя наследник – Десислава Терзиева. „Ще продължим с най-важните проекти“, обеща от своя страна тя. Захариева посочи, че сред тях са магистрала „Тракия“, която трябва да бъде готово до месеци, както и програмите за енергийна ефективност.

Спешната помощ ще е един от първите ангажименти на новия здравен министър Таня Андреева, стана ясно от нейните изявления при приемането на поста от служебния си предшественик Николай Петров. Тя допълни, че ще се занимае и с лекарствената политика, но без да конкретизира. Що се отнася до режима на пушене Андреева очаква либерализация на режима, но със строги правила.

За възстановяването на изгубени социални права ще работи новоизбраният военен министър Ангел Найденов. Трудностите не са оправдание за орязване на права, не на привилегии, които държавата дължи, заяви той при предаването на поста в Министерството на отбраната. 

От думите му стана ясно, че едно от първите неща в министерството ще е да бъде изготвен преглед на системата за пенсиониране на военнослужещите, както и цялостен стратегически анализ на системата за отбрана и сигурност. 

Срещи с неправителствените организации и други формации, които работят по националната стратегия за културата, и с творческите съюзи са сред първите стъпки на новия министър на културата Петър Стоянович. "Ще поръчам също детайлна "снимка" на състоянието на Министерството на културата“, заяви новоизбраният министър.

Нужни са бързи решения в социалната политика, каза новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов при встъпването си в длъжност и приемането на поста от вицепремиера и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова. Той не обещава чудеса в социалната сфера, но посочи, че ще предприеме стабилизиращи мерки, свързани с хората в неравностойно положение, домакинствата и учениците, увеличаването на размера на обезщетенията за отглеждането на малки деца до двегодишна възраст, както и други мерки, които предвиждат увеличаване на заетостта.

"Аз съм радетел за това, проблемите на околната среда и изменението на климата да намерят мястото си във всички секторни политики в България” – с такава заявка новоизбраният министър на околната среда и водите Искра Михайлова приe символично ключа на министерството от  досегашния министър в служебния кабинет Юлиян Попов.