fallback

Правителството на Орешарски готово до понеделник

Станишев не изключи в състава на кабинета да влязат и членове на малки партии, но с експертни познания.

26.05.2013 | 09:39

Кабинетът на Орешарски ще е напълно готов до понеделник. Основният критерий за подбор на бъдещите министри ще са експертните познания, заяви номинираният от БСП за премиер.

Лидерът на левицата Сергей Станишев не изключи в следващия кабинет да влязат и представители на малки партии, които имат експертни познания. Такива ще бъдат допуснати до ниво заместник-министри, уточни Станишев.

В събота социалистите проведоха експертни консултации с представители от ДПС.

Днес на "Позитано" 20 са насрочени срещи с „Атака” и ВМРО.

В петък БСП получи проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като ГЕРБ върна своя. Тогава Орешарски категорично заяви, че в правителството няма да има нито едно име, които не е експерт в съответната област, за която ще отговоря. Той сподели, че не разчита толкова на подкрепата на различни партии, а по-скоро се надява, че имената на съответните министри ще породят доверие сред хората и различните неправителствени сектори.

„Много бих се радвал, ако икономическата платформа, която ще се опитаме да реализираме с екипа, доведе до обръщане на тенденциите, възстановяване на държавността, насърчаване на икономическото развитие и повече социална справедливост в обществото”, заяви преди ден Орешарски.

По негови думи една цел може да се постигне и с по-леви, и с по-десни инструменти, но при определени условия е важен прагматичния подход.

Номинираният от БСП за премиер съобщи още, че е склонен да преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места. Той  уточни, че не става дума за кардинална промяна, която да отмени напълно забраната. „Аз лично пуша, за съжаление, но това не предопределя моето решение”, каза Орешарски и допълни, че крайното решение ще  се вземе от парламента.

fallback
Още от България
fallback