Иван Костов: Гласувах за работа и повече сигурност (видео)

Избирателната активност ще намали съмнението за опорочаване на вота, коментира Пламен Орешарски.

12.05.2013 | 10:22
Иван Костов: Гласувах за работа и повече сигурност (видео)

(Обновена в 12.30)

Гласувах за работа и повече сигурност, тъй като лично аз изпитах на гърба си какво е несигурност, заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че се е сбъднала най-мрачната му прогноза, а именно, че изборите няма да се проведат в една спокойна обстановка. Костов постави под съмнение уверенията на Централната избирателна комисия, че вотът няма да бъде опорочен. По думите му само за часове могат да бъдат отпечатани стотици хиляди фалшиви бюлетини и дори да бъдат открити само няколко такива би означавало, че вотът е манипулиран.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също се осъмни, че намерените бюлетини са единствените, които биха могли да бъдат използвани за манипулирани на вота. По думите му друго огромно количество подобни бюлетини вероятно вече „циркулира в страната". Според Станишев служебният премиер Марин Райков е реагирал неуместно като определил  събитията от деня за размисъл като „истерични”.  „Очевидно служебното правителство просто не си е свършило работата, защото тяхна отговорност е да не се допуска такова нещо,” коментира лидерът на социалистите. Той заяви, че е гласувал за промяна и за това децата му да останат да живеят в страната.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упражни правото си на глас във Велико Търново. Той обясни, че е решил в последния момент да промени мястото на гласуване от суеверие. Бившият вътрешен министър коментира, че е гласувал  на същото място по същия начин и на изборите през 2009. Той пожела висока избирателна активност, за да бъдат разсеяни съмненията за манипулиране на вота. Цветанов коментира още, че няма притеснения от проверката на прокуратурата в печатницата в Костинброд.

Според номинирания от БСП за премиер Пламен Орешарски „човек никога не може да бъде сигурен в отговора на въпроса дали е спокоен за вота, след вчерашния ден”. По думите му избирателната активност „ще минимизира подобни негативни практики". След като гласува Орешарски отбеляза, че има нужда от успокояване на обществената и икономическата обстановка в страната.

Бившият регионален министър от „Кабинета Борисов” Лиляна Павлова заяви, че опитите за манипулации, дестабилизация и касиране на изборите могат да бъдат преодолени, само ако упражним правото си на глас.

Избирам интереса на България пред партийния, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че масовото участие в изборите е важно като ефективна преграда срещу опитите за манипулиране на резултатите от изборите, като и за легитимното избиране на Народно събрание и определяните от него органи.

Лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева коментира, че „ако нямаме планове за днешния ден, няма никакво значение какво планираме за след месец, два, година или две”.