Днес избираме народни представители за 42-ия парламент (видео)

В избирателните списъци са включени 6.8 милиона души.

12.05.2013 | 08:55
Днес избираме народни представители за 42-ия парламент (видео)
Днес избираме народни представители за 42-ия парламент (видео)

В 7 часа сутринта започна гласуването на предсрочните парламентарни избори. Право на глас имат 6 868 455 пълнолетни граждани. Кандидатите за народни представители в 42-я парламент са над 7 хиляди.

Гласуването ще продължи до 20 часа. Най-много с един час ще може да бъде удължен изборният ден и то в случаите, когато след 20 часа пред СИК има опашка от гласоподаватели. Предизборната агитация е забранена до 21 часа. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника за заснемане на начина на гласуване.

Първите изборни секции бяха отворени в Австралия, Южна Корея, Япония, Китай, Азербайджан, Русия, Афганистан, Грузия и Обединените арабски емирства, където към 7 часа българско време правото си на гласа бяха упражнили 48 граждани. Към същия час в Канбера са гласували 20 души, в Сеул - 4, в Токио-10, в Пекин - 8, в Баку - 2, в Дубай - 4.

275 наблюдатели от пет международни организации ще наблюдават вот.

Социологическите проучвания в деня на вота ще бъдат следени от седем социологическия агенции, получили разрешение от ЦИК. За първи път ще бъде направено и паралелно преброяване на пуснатите бюлетини.

До предсрочните парламентарни избори се стигна след серия от протести, довели до оставката на „Кабинета Борисов”. Гражданите протестираха срещу високите сметки за ток, управлението на монополите, корупцията, политическата система и други.

Недоволните ще припомнят исканията си днес. За 20 часа е организиран протест пред Националния дворец на културата в столицата. 

В деня за размисъл- събота, прокуратурата съобщи, че в печатница "Мултипринт" - Костинброд са открити 350 000 незаконни бюлетини. Те били повече от договорените с Министерски съвет количества. Проверка по случая е извършила и  Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), а в Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК.

От ДСБ настояха главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини.

ДПС определиха случая като опит за държавен преврат.