Социолозите дават почти пълен паритет между ГЕРБ и БСП (видео)

Три дни преди изборите разликата между първите политически сили е под 1%.

10.05.2013 | 08:14
Социолозите дават почти пълен паритет между ГЕРБ и БСП (видео)

По-малко от 1% разлика в електоралната подкрепа за двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП, отчитат проучванията на няколко социологически агенции, дни преди парламентарния вот на 12 май.

Според проучването на "Галъп" ГЕРБ ще получи 24%, а БСП – 23.6%. Трета политическа сила е ДПС със 7.1%, следвана от „Атака” със 7% и Движение „България на гражданите” с 3.7%, предаде БГНЕС.

Според данните на агенция „Медиана” ГЕРБ получава 32%, БСП – 31.5%, ДПС – 11.6%, „Атака” – 8%, а Движение „България на гражданите” – 4%.

Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са НФСБ (2.1%), ДСБ (1.9%), СДС (1.8%), ВМРО (1.6%). РЗС, ГОРДА България и „Лидер” получават по 1%.

„Дни преди предсрочните парламентарни избори разликата в подкрепата за българската партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и съперничещата й социалистическа партия се стопява,”  посочват от Bloomberg, позовавайки се на данните на социолозите на „Сова Харис”. Според тази агенция ГЕРБ може да получи 33.1% от гласовете, а БСП – 32.3%.

Социолозите отчитат загуба на подкрепа от ГЕРБ, от една страна, а от друга – мобилизация на електората на БСП.
Наблюдава се тенденция на спад в персоналната подкрепа за лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов по време на 4-годишния мандат на управление на партията им, която се запазва в предизборните месеци. При Борисов спадът е повече от два пъти, а при заместника му – над четири пъти.

Левицата, според социолозите, е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 милион гласа. Съществен факт е и излизането й пред ГЕРБ по доверие (26 % на 24%) и личното надмогване на Сергей Станишев над Борисов макар и с 1% - 28 на 27 на сто.

БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за социалистите само за да свалят ГЕРБ, твърдят социолози.