В спешната помощ липсват кадри, а не линейки, заяви Николай Петров

Предвидени са триста милиона до 2020 за системата.

09.05.2013 | 17:04
В спешната помощ липсват кадри, а не линейки, заяви Николай Петров
В спешната помощ липсват кадри, а не линейки, заяви Николай Петров

Проблемът със затруднената работа на спешна помощ в страната не е заради недостиг на линейки, а на кадри, заяви здравният министър Николай Петров. По думите му в момента не достигат около две хиляди лекари в системата.

Младите лекари не искат да работят в спешната помощ, защото заплатите са ниски, а средата, в която се налага да работят не е достатъчно привлекателна, допълни министърът – „Затова заминават навън”.

Спешните отделения поглъщат големи ресурси – труд и финанси, затова са в тежест на болниците, особено на големите. В тях трябва да има 24 часа в денонощието специалисти за различните случаи, както и надежда техника.

Надявам се веднъж завинаги да бъде решен проблемът със стратегия 2014 - 2020, в която има предвидени триста милиона лева за спешна помощ, каза Петров. Очаква се да бъдат изградени спешни центрове от нов вид, които да са преоборудвани, а лекарите в тях да получават високо възнаграждение, обясни министърът.

Хората мислят, че в линейките има лекари и те стоят и чакат. Няма лекари, защото заплатата е 650 лева, обяснява д-р Ангел Ангелов, началник в „Медицински дейности”. В четвъртък петокласник почина след припадък в 81 СОУ „Виктор Юго” в „Младост”. Линейката не е изпратена от най-близкия филиал на Спешна помощ в „Студентски град”, защото тя се употребява само ако стане инцидент на две пресечки, обясни Ангелов.

В същия ден в София са работили 17 екипи на спешна помощ.