fallback

Близо 30 милиона лева вероятно ще отидат по програми за заетост

По схема „Безопасен труд” отиват над два милиона лева за нови 90 проекта на работодатели.

09.05.2013 | 12:23

Малко над 30 милиона лева ще бъдат разпределени най-вероятно между програми за заетост и образование. Средствата са спестени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обяви Министерството на труда и социалната политика.

Предложението трябва да се обсъди от Комитета за наблюдение към ведомството и ако всички членове са съгласни ще влезе в сила. Досега идеята е приета от Европейската комисия, Националното сдружение на общините, представители на регионални съвети за развитие, Министерски съвет и няколко ведомства.

Днес е крайният срок за взимане на решението и ако е положително парите ще се използват след около месец и половина.

По схема „Безопасен труд” отиват над два милиона лева за нови 90 проекта на работодатели – за здравословни и безопасни условия на труд.

Почти милион и половина ще бъдат разпределени по схема „Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища”, за да се финансират три нови проекта в университети.

Близо 7.8 милиона лева ще са за „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени” за кариерно развитие на над 400 млади учени в страната.

Около 5.6 милиона се насочват към „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” за обучение на над 2200 деца.

Схема „Алтернативи” ще разполага с допълнителни десет милиона лева, за да се увеличи почасовото заплащане на личните асистенти, които помагат на десет хиляди души с тежки увреждания.

Един милион ще отиде при „Подобряване контрола на труда” за осигуряване на заплати и за 2014 на наетите в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.

„Повишаване качеството на предоставяните от Агенцията по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда” ще получи 1.3 милиона лева за наемане на безработни младежи.

Почти един милион ще подпомогне схема „Укрепване на капацитета на Агенцията за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа” за увеличени на заплатите на дирекции „Социално подпомагане”.

fallback
Още от България
fallback