Бащата на починал петокласник обвини Бърза помощ

Здравното министерство опроверга твърдението, че линейката се е забавила.

08.05.2013 | 14:31
Бащата на починал петокласник обвини Бърза помощ
Бащата на починал петокласник обвини Бърза помощ

Златко Желев, бащата на починалия вчера петокласник Теодор, обвини забавилата се с половин час линейка за смъртта на сина си. В същото време от здравното министерство обаче са категорични, че забавяне не е имало.

По време на час по физическо в столичното 81 СОУ „Виктор Юго” 11-годишното момче припаднало. Учителят и медицинската сестра веднага му оказали първа помощ – по думите на директора детето си е глътнало езика. След това се обадили на Центъра за спешна помощ.

Сигналът е приет, обработен много бързо и предаден на спешна помощ, обясни Данка Недялкова, говорител на Национална система 112 пред БНР.

От проверката е установено, че са получени четири повиквания. Първото е в 13.55 с висок приоритет, от Центъра за спешна помощ обяснили, че нямат свободни екипи, но пренасочват един от всички. В 14.08 е информацията, че линейката е тръгнала. В 14.10 бащата се обадил и разбрал, че линейката вече пътува. Когато пристигнала колата на спешна помощ била оборудвана само с апарат за изкуствено дишане, обясни Златко Желев.

Министерството на здравеопазването веднага излезе със становището, че линейката е пристигнала на 13-та минута и не е имало забавяне. Тя е пътувала за друг адрес в „Младост”, но е била пренасочена незабавно към 81 СОУ (което също е в „Младост”), след като е постъпил сигнала за детето. По данни на ведомството и директора на Спешна помощ Георги Гелев сигналът е подаден в 13.59, а линейката е пристигнала в 14.12 часа.

Бащата обвинява и здравната система в България, защото по думите му „не е нормално да няма лекар в училищата в XXI век”. Той е дочул разговор между следователя и лекаря в болницата, „че ще оправят нещата”.

Детето е прието в болницата без сърдечна дейност. В продължение на час дежурните лекари са го реанимирали, но без успех, разказва директорът на болница "Света Анна" д-р Димитър Димитров. Предполага се, че причината за смъртта е сърдечен арест.

Теодор е получавал и друг път припадъци, но миналата година е прегледан от лекари, които не са установили проблем в сърдечната му дейност, категоричен е бащата.