fallback

Увеличават заплащането на лекарите при трансплантации

От трансплантация на сърце се нуждаят 32 души, а за бъбрек чакат 940.

07.05.2013 | 12:41

Лекарите, които открият донор, ще получават по-високо заплащане, предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването, публикувани за обществено обсъждане.

Болниците получават определени суми, за да покрият разходите си при трансплантиране, от които между 25% и 30% се отделят за труда на лекарите. С промените се очаква сумата за лечебните заведения да остане същата, но процентът за медиците да се увеличи до 50%, от които 70% ще отиват при координаторите при трансплантация.

За откриване на потенциален донор с мозъчна смърт и налична сърдечна дейност ще продължи да се плаща до 1500 лева, а за поддържане на жизнените функции на потенциалния донор - до пет хиляди лева.

За подготовката на донор на бъбрек ще се плаща до три хиляди лева(както и сега), като половината от тях са за имунологични изследвания, а за подготовката на жив донор на черен дроб или бъбрек ще продължат да се плащат до пет хиляди лева – и в двата случая до 25% от парите ще отиват за лекарски труд. За вземане на черен дроб от жив донор ще продължи да се плаща до седем хиляди лева.

Повишението на заплащането за лекарския труд при откриване на донор беше предложено през март. Целта е да се увеличи броят на трансплантации в страната, защото такива операции вече почти не се правят.

Хората, които се нуждаят от трансплантация на бъбрек са 940, тези за черен дроб са 48, за сърце чакат 32, а за бял дроб – шест души, по данни на Агенцията по трансплантации.

fallback
Още от България
fallback