fallback

Свободата на медиите в България намалява, сочи проучване

Унгария и Гърция са другите две страни, където журналистите са подложени на натиск, според организацията Freedom house.

03.05.2013 | 17:25

Свободата на медиите в Унгария, Гърция и България бележи драматичен спад, става ясно от публикация на EurActiv. Изданието се позовава на класация на правозащитната организация Freedom house, която включва 196 страни от цял свят.

За една година България е изостанала със седем позиции до 87-о място в списъка, според критериите за свободни медиите. В публикацията става дума за скандала с незаконното подслушване, добил популярност като „Българския Уотъргейт”. Изданието отбелязва, че около разследването по случая е станало ясно, че много журналисти са били незаконно подслушвани.

„Репресивното законодателство” в Унгария оказва значително влияние върху практикуването на журналистическата професия в страната. Унгария отстъпва с 16 места до 56-о място в класация.

Гърция изостава с 14 позиции до 84-о място. Гръцките журналисти работят в катастрофални социални и професионални условия и изложени гнева на обществото. Правозащитната организация съобщава за случаи на нападения от неонацистката партия „Златна зора” срещу служители в медиите.

Румъния е на 88-о място в класацията.

fallback
Още от България
fallback