fallback

БСП иска оставката на шефа на Агенцията по рибарство

Драгомир Господинов обещал на рибарските общности във Варна еврофинансиране, ако осигурят 30 хиляди гласа за Лиляна Павлова.

03.05.2013 | 16:07

БСП поиска оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов, тъй като агитирал за Лиляна Павлова във Варна, съобщиха от централата на партията.  Според Закона за държавния служител Господинов не би трябвало да демонстрира политически пристрастия. Той обаче провеждал срещи и обикалял варненския район в дните 19, 22 и 23 април 2013 и агитирал в полза на ГЕРБ, заяви на специална пресконференция  организационният секретар на БСП и областен председател на левицата в морската столица Красимир Янков. Господинов убеждавал рибарите и собствениците на предприятия в бранша да осигурят между 25 и 30 хиляди гласа за Лиляна Павлова. Срещу подкрепата за кандидата за ГЕРБ, те щели да получат допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушения или преференции и гарантиран успех при кандидатстване по проекти на оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013, алармират социалистите. Командировъчните на Господинов за посочените дати били платени от ИАРА.

По информация на БСП злоупотребите с европейски средства в сектора продължават и при управлението на служебното правителство. Социалистите настояват още Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят ИАРА по сигнали от 2012 на ГДБОП и инспектората на Министерство на земеделието за умишленото разделяне на обществени поръчки по ос № 5 „Техническа помощ”, финансирани със средства от Европейския съюз.

Според социалистите, прокуратурата и други компетентни органи следва да проверят съмненията за незаконно разпределение на средства по Оперативна програма "Рибарство".

Бенефициенти по програмата били убеждавани да връщат средства от безвъзмездната финансова помощ на лични срещи с директора Драгомир Господинов и заместник- директора Ирена Пенчева на Агенцията по рибарство и аквакултури. БСП поискаха и оставката на Печева, която живеела на семейни начала с Господинов и заедно управлявали една от европейските програми в сектора.

Социалистите отбелязват още, че шефът на ИАРА е назначен от бившия земеделски министър и няма необходимото образование и стаж за поста.

fallback
Още от България
fallback