fallback

До дни използването на СРС ще става по нова наредба (видео)

ГЕРБ ще подкрепи предложените промени в следващия парламент, заяви Бойко Борисов.

30.04.2013 | 16:07

Наредбата за използване на специални разузнавателни средства ще бъде променена до дни. Целта е да бъдат елиминирани предпоставките за нерегламентираното подслушване. Идеята подкрепиха днес премиерът Марин Райков, вътрешният министър Петя Първанова и главният прокурор Сотир Цацаров. Тримата са категорични, че между институциите няма война, а те работят съвместно. Те подкрепиха още идеята, че предизборната игра следва да бъде честна, а не компроматна. По думите на Марин Райков  от „боледуващата” политическата класа се очакват решения, а не скандали.

Прокуратурата е предложила на МВР конкретни промени в наредбите за мобилното подслушване чрез специални автомобили, така че да се гарантират правата на гражданите и да няма предпоставки за нарушаване на закона. По думите на Сотир Цацаров досега в наредбата не е имало описани правила за случая.

„Действията на българската прокуратура не могат да бъдат квалифицирани като тежък удар срещу системата на МВР или като голям плюс в борбата с организираната престъпност,“ коментира Цацаров. Той подчерта, че прокуратурата не руши МВР.

До няколко дни министърът на вътрешните работи ще подпише заповед, която да регламентира промените, а след избирането на нов парламент ще бъдат направени и законови поправки, за да се усъвършенства използването на СРС. Петя Първанова подчерта още, че говоренето срещу вътрешното министерство работи е в ущърб на обществото. Тя призова коментарите с нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства да спрат.

„Има висящо производство и прокуратурата е органът, който има право да коментира. Всичко останало вреди на имиджа на министерството, а оттам и на гражданите и на националната сигурност- на всички нас,“ заяви Първанова.

ГЕРБ ще подкрепи промените в закона за специалните разузнавателни средства в следващия парламент, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в Пловдив. Той е на мнение, че ако тази практика не се промени, то борсата за подслушванията ще стане много скъпа, тъй като изкушенията за нарушаване на закона ще са много.

fallback
Още от България
fallback