До дни използването на СРС ще става по нова наредба (видео)

ГЕРБ ще подкрепи предложените промени в следващия парламент, заяви Бойко Борисов.

30.04.2013 | 16:07
До дни използването на СРС ще става по нова наредба (видео)
До дни използването на СРС ще става по нова наредба (видео)

Наредбата за използване на специални разузнавателни средства ще бъде променена до дни. Целта е да бъдат елиминирани предпоставките за нерегламентираното подслушване. Идеята подкрепиха днес премиерът Марин Райков, вътрешният министър Петя Първанова и главният прокурор Сотир Цацаров. Тримата са категорични, че между институциите няма война, а те работят съвместно. Те подкрепиха още идеята, че предизборната игра следва да бъде честна, а не компроматна. По думите на Марин Райков  от „боледуващата” политическата класа се очакват решения, а не скандали.

Прокуратурата е предложила на МВР конкретни промени в наредбите за мобилното подслушване чрез специални автомобили, така че да се гарантират правата на гражданите и да няма предпоставки за нарушаване на закона. По думите на Сотир Цацаров досега в наредбата не е имало описани правила за случая.

„Действията на българската прокуратура не могат да бъдат квалифицирани като тежък удар срещу системата на МВР или като голям плюс в борбата с организираната престъпност,“ коментира Цацаров. Той подчерта, че прокуратурата не руши МВР.

До няколко дни министърът на вътрешните работи ще подпише заповед, която да регламентира промените, а след избирането на нов парламент ще бъдат направени и законови поправки, за да се усъвършенства използването на СРС. Петя Първанова подчерта още, че говоренето срещу вътрешното министерство работи е в ущърб на обществото. Тя призова коментарите с нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства да спрат.

„Има висящо производство и прокуратурата е органът, който има право да коментира. Всичко останало вреди на имиджа на министерството, а оттам и на гражданите и на националната сигурност- на всички нас,“ заяви Първанова.

ГЕРБ ще подкрепи промените в закона за специалните разузнавателни средства в следващия парламент, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в Пловдив. Той е на мнение, че ако тази практика не се промени, то борсата за подслушванията ще стане много скъпа, тъй като изкушенията за нарушаване на закона ще са много.