Една банка държи 54% от държавните пари (видео)

Марин Райков обеща до две седмици дружествата с над 50 на сто държавно участие да могат да държат в една банка само до 25% от парите си.

30.04.2013 | 16:02 Редактор: Ралица Пейчева
Една банка държи 54% от държавните пари (видео)

Около 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка, съобщи служебният премиер Марин Райков на пресконференция след края на редовното заседание на Министерския съвет днес. Той отказа да назове коя е, като се позова на банковата тайна.

Това говори недвусмислено, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми, коментира Райков и съобщи още, че вече е публикуван за обсъждане проектът на постановление за допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, предложен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на финансите.

Очаква се след две седмици правителството да одобри промените.

Както вече писахме, измененията предвиждат търговските дружества с над 50 на сто държавно участие да могат да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция да се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции.

Фирмите ще имат срок от 6 месеца, за да пренасочат парите си към различни банки, ако държат в една банка повече от 25% от средствата си.

През 2011 стана ясно, че малко над 133 млн. лева са парите, които министерствата държат в 19 банки.  Тогава най-много средства имаше в Уникредит Булбанк. Там властта държеше 52.4 млн. лева. На второ място в класацията бе Банка ДСК с 38.39 млн. лева.В Райфайзенбанк пък имаше депозити за 11 млн. лева, а в ОББ - 8.9 млн. лева. Значителен ресурс - малко над 7 млн. лева, бяха поверени на единствената държавна банка у нас - Българската банка за развитие. Тогава Корпоративна търговска банка държеше пренебрежимо малка сума от държавните депозити. Според различни източници обаче, в момента именно тя държи на половината от парите на ведомствата.